Proč je důležitý pravidelný update vašeho webu či aplikace

Proč je důležitý pravidelný update vašeho webu či aplikace

Máte web, e-shop, aplikaci nebo nějaký interní systém, který je pomocníkem nebo dokonce základem vašeho byznysu?

Pak jste si nepochybně položili otázku-zda využíváte jeho možností naplno a přemýšleli, je-li právě váš systém plně kompatibilní s aktuálně dostupnými aplikacemi, reaguje pružně na technologické novinky a umí se jim přizpůsobit. Zda je dostatečně rychlý a bezpečný.

Nebo jej zanedbáváte a tak vás jednou snáze doběhne technologický dluh?

Není ojedinělé, že po zdárném spuštění projektu a pár následných interakcích či vylepšeních, zájem o jeho dlouhodobý rozvoj a pravidelný update spíše upadá. Výzvy vývojářů k pravidelné péči o systém se často míjejí účinkem. Je-li však po delší době třeba následně provést pár změn, klientská očekávání samotného procesu jejich integrace bývají často mylná. V takovém případě totiž nebývá jejich provedení snadné a bez odkladu, neboť systém je zastaralý a v prvé řadě je nutné aktualizovat PHP a CMS. Tato nepříjemnost, kdy klient bývá nemile překvapen z kalkulace rozsáhlejšího updatu, se žádnému vývojáři nesděluje lehce.

Této situaci však můžete předejít.

Uvědomit si, proč je důležité udržovat web či aplikaci technologicky aktuální, je pro laika mnohdy těžké. Proto jsme se rozhodli přiblížit vám jaké výhody update přináší a proč bychom jej měli dělat pravidelně.

Ideální k pochopení je analogie k péči o věc, kterou všichni známe. Tou může být např. automobil, kterému dopřáváme pravidelný servis a údržbu. Během servisní prohlídky nám vymění olej, zkontrolují technickou způsobilost a provedou drobné opravy. Taková investice se nám mnohonásobně vyplatí a víme, že je v konečném důsledku levnější než generální oprava za 5 let užívání.

Technikům tím dáme možnost s dostatečným předstihem objevit i potenciální závady a ty odstranit dříve než se stanou závažnější a finančně náročnější hrozbou. Vozidlo je tak neustále v dobrém stavu a déle nám vydrží.

S webem či aplikací je to podobné.

Jen nejsou ze železa a plastu, ale kódu. Navíc udržujeme – li systém pravidelně, uchováváme si tím my i vývojáři povědomí o jeho nastavení i znalosti systému jako takového.  Pokud s ním delší dobu nepracujeme, těžko následně dohledáváme jeho veškeré možnosti, hůře se v něm orientujeme, znovu zjišťujeme co vše nabízí a umí a co už ne. Stojí nás to čas i úsilí a mnohdy i další náklady.

Co znamená pravidelný update PHP a CMS a jaké výhody přináší?

PHP je programovací jazyk, na němž stojí framework Nette. Ten používáme pro náš redakční systém (CMS) Nelson, který je základem všech našich webových projektů. S každým dalším projektem se CMS Nelson vylepšuje-kód optimalizuje, opravuje a vznikají i nové funkce. Stejně tak jak rozvíjíme vlastní CMS, zdokonaluje se PHP i Nette.

Neaktualizované PHP znamená nepružnost reakce na technologické novinky a trendy. Rozhodneme-li se, že přidáme na web či do aplikace nějakou funkcionalitu, může se stát, že bude vyžadovat technologicky vyspělejší verzi systému než na kterém projekt běží a tím narazíme na velké úskalí.

Zdánlivě jednoduché zadání se nám pak v důsledku technologické nedostatečnosti může pořádně prodražit.

Navíc ani některé dostupné pluginy nemusí být plně kompatibilní se starými verzemi PHP.

Aktualizované PHP nám oproti tomu přináší celou řadu výhod. Pomineme-li již zmíněnou kompatibilitu a pružnost reakce na nové technologické trendy, je jednou z nich bezpečnost a rychlost systému.

S vývojem PHP se postupně opravují chyby a zároveň se optimalizuje kód, čímž může být web či aplikace rychlejší a odolnější vůči bezpečnostním hrozbám či rizikům.

Občas se setkáme s otázkou, o kolik rychlejší nebo bezpečnější aplikace po upgradu na vyšší verzi PHP bude. Tyto hodnoty však nelze předem přesně kvantifikovat.

Vrátíme-li se k podobnosti s plechovým miláčkem, můžeme si tuto problematiku připodobnit jeho pneumatikám. Je-li nám servisem doporučena jejich výměna a vy přesto váháte, podstupujete riziko, že ač vám může ještě bez problému sloužit, může se také stát, že vám třeba na dálnici nečekaně ve vysoké rychlosti praskne nebo díky jejímu vysokému opotřebení dostanete snáze smyk na horším povrchu. S novějším PHP máte menší pravděpodobnost, že se vám do systému někdo nabourá nebo že nebude kompatibilní s ostatními webovými technologiemi. Obojí je tedy jednoduše prevence před možnými bezpečnostními hrozbami.